UMC Utrecht allereerste ziekenhuis met coschap Genetica

dinsdag 27 september 2016

Maandag 26 september begonnen de eerste zes coassistenten van LINK Rood aan hun coschap genetica. “Met dit coschap klinische genetica voor alle studenten geneeskunde gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, vertelt prof dr Nine Knoers, hoofd van de afdeling Genetica, voorzitter en medisch manager van de Divisie Biomedische Genetica. “We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit coschap aanbiedt.”.

Een unicum in Nederland, dat is het écht. “Tot nu toe zijn er in alle ziekenhuizen alleen maar keuzecoschappen genetica geweest, en dus niet voor alle geneeskundestudenten”, zegt Knoers. “Dat is wel belangrijk, want alle artsen, van huisarts tot medisch specialist tot verzekeringsarts, krijgen te maken met genetica en genetische ziekten. Zij moeten daarom tijdens hun studie kennis opdoen van de impact van genetica. En dan niet alleen de wetten van Mendel leren in een college, maar vooral de kennis en kunde binnen genetica en de toenemende mogelijkheden daarvan echt ervaren. In het UMC Utrecht kan dat nu in dit coschap.”

Het humane genoom
De studenten lopen het coschap genetica als onderdeel van hun eerste masterjaar (vierde jaar) Geneeskunde. Om hen hierop zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben ze de voorafgaande zes weken onderwijs gekregen (het voorbereidende blok), waarvan drie dagdelen genetica. De geneticaochtenden zijn opgebouwd uit drie tot vier Meet-The-Expert sessies. Behandelde onderwerpen zijn onder meer het humane genoom, de klinisch geneticus, het tekenen van stambomen, dysmorfologie (inclusief oefenen), onzekere varianten in de kliniek en prenatale diagnostiek. Enthousiasme Inmiddels zijn de eerste studentenevaluaties beschikbaar. Op een paar verbeterpuntjes na is het onderwijs erg goed beoordeeld. In de evaluatie van vrijwel ieder afzonderlijk college werd het enthousiasme en de deskundigheid van de docenten nadrukkelijk benoemd. De 36 coassistenten sloten het voorbereidende blok op vrijdag 23 september af met een eindtoets. Nu volgt de praktijk: de komende weken loopt er steeds een groep van zes coassistenten mee op de poli’s van de afdeling Genetica, wonen ze genetische consulten bij en nemen ze deel aan patiëntbesprekingen. Ook kijken ze mee met laboratoriumspecialisten en worden ze rondgeleid over de laboratoria van de sectie Genoomdiagnostiek. Tegelijkertijd start deze week een tweede groep van 36 coassistenten met het voorbereidende blok.

Genetisch leren denken
Al met al voor de coassistenten, maar ook voor iedereen vanuit de afdeling Genetica die erbij betrokken is, een spannende en intensieve tijd. Dat de coassistenten een vast onderdeel zijn geworden van de dagelijkse praktijk binnen de afdeling Genetica, vraagt van iedereen natuurlijk aanpassingen. Voor sommigen zijn die wat ingrijpender dan voor anderen. LINK Rood Genetica is zodoende een uitdaging, maar vormt tegelijkertijd een prachtige kans om toekomstige artsen te leren genetisch te denken. Dat is nodig ook, want genetische diagnostiek wordt bij steeds meer aandoeningen en ziektebeelden ingezet, onder meer om de behandeling zo goed mogelijk op de patiënt te kunnen afstemmen. Ook geïnteresseerd in genetica? Kom naar de publiekslezing Je genen, je toekomst? op dinsdag 15 november. Inschrijven kan hier.

Sluiten