Dr. Karin van Spaendonck-Zwarts winnares Ben ter Haar prijs 2015

maandag 21 december 2015

Op 10 december 2015 is tijdens de LOG-dag de Ben ter Haar prijs uitgereikt aan dr. Karin van Spaendonck-Zwarts.

Een samenvatting van het juryrapport:
De jury van de Ben ter Haar prijs bestaande uit prof. dr. Christi van Asperen, dr. Patrick Rump en dr. Anneke Vulto- van Silfhout is unaniem van mening dat dr. Karin van Spaendonck-Zwarts, auteur van het proefschrift 'Inherited Cardiomyopathies: Genetics and Gene-Environment Interactions" uit 2014, de Ben ter Haar prijs 2015 verdient.

Alle vier inzendingen waren van uitstekende kwaliteit. De jury heeft gekeken naar de kwaliteit van het proefschrift, het aantal gepubliceerde artikelen en de impact ervan. Daarnaast werd gekeken naar de relevantie van het onderwerp voor de Klinische Genetica en naar de originaliteit van het onderzoek. Op basis van deze criteria is het proefschrift van dr. Karin van Saendonck als eerste geëindigd. Karin heeft zich als medicus en biomedisch wetenschapper geprofileerd binnen de cardiogenetica. Zij heeft een indrukwekkend aantal publicaties en is eerste auteur van meerdere artikelen in hooggewaardeerde tijdschriften binnen de cardiologie. Daarnaast heeft zij als eerste aangetoond dat sporadisch geachte aandoeningen (cytostatica geïndiceerd hartfalen, peripartum cardiomyopathie) ook een genetische oorzaak kunnen hebben. Wat een verschuiving in het cardiologisch gedachtegoed gaf en van direct belang bleek voor de klinisch genetische patiëntenzorg.

Cardiogenetica vormt een steeds groter onderdeel van de Klinische Genetica en dr. Karin van Spaendonck heeft dit onderwerp duidelijk op de kaart gezet. Zowel binnen de Klinische Genetica in Nederland als ook internationaal. De jury is dan ook heel blij om haar de Ben ter Haar prijs 2015 te mogen geven.

Sluiten