DNA-test via internet

Steeds meer bedrijven bieden DNA-testen aan, die je gewoon thuis kunt doen. Ze halen informatie uit je DNA over bijvoorbeeld je afkomst, wie familie van je is, persoonlijke eigenschappen of je gezondheid. Hoe uitgebreid dat gebeurt, wisselt sterk.
Kijk uit met testen naar gezondheid. Ze geven op basis van jouw DNA een inschatting van de kans op een ziekte. Maar dat zegt vaak niet veel. Want de kans op een ziekte wordt zeker niet alleen bepaald door DNA. En nog niet alles is in het DNA te vinden. Bovendien wordt vaak maar een deel van het DNA onderzocht. Je kunt onnodig bezorgd worden door bepaalde ‘hoge’ kansen op een aandoening, terwijl dat bij jou mogelijk niet klopt. Er is geen dokter om je de uitslag goed uit te leggen. Of de uitslag stelt je gerust, terwijl er naar sommige erfelijke ziektes niet is gekeken. Zie ook dit filmpje.

Wat kun je doen

Denk van tevoren goed na wat je graag zou willen weten. Heb je vragen of zorgen over erfelijkheid en jouw gezondheid? Zit er iets in je familie? Stel je vragen aan je (huis)arts.
Op erfelijkheid.nl vind je een brochure over thuistesten.

Sluiten