LUMC onderzoekt 'thrill seeking gene' op muziekfestival Lowlands

woensdag 02 september 2015

Een op de vijf mensen heeft een variant van het DRD4-gen. Dit gen wordt ook wel ‘adventure gene’ of 'thrill seeking gene' genoemd. Mensen met dit gen zijn vaak avontuurlijk, ondernemen graag nieuwe dingen, zijn extravert, impulsief en nemen meer risico’s.

Dit jaar kregen de bezoekers van Lowlands (21-23 augustus) de mogelijkheid onder begeleiding hun DNA te isoleren uit speeksel. Van ruim 400 deelnemers die daarvoor toestemming gaven wordt het avontuurgen onderzocht. Doel is onder andere een antwoord te vinden op vragen zoals: ‘zou de frequentie van deze genetische variant bij het Lowlands publiek hoger dan 20 procent liggen? Kunnen mensen zelf inschatten of ze het ‘adventure gen’ bezitten? En zijn er andere factoren die dit kunnen voorspellen?’

Initiatiatiefnemers zijn Karin van der Tuin, Marjolein Kriek, Arn van den Maagdenberg en Johan den Dunnen van de afdelingen Neurologie, Klinische- en Humane Genetica.

In een artikel op de website van New Scientist vertelt Karin van der Tuin meer over het onderzoek onder het festivalpubliek

Het LUMC deed het onderzoek in samenwerking met LeveDNA! Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door Lowlands Science, een samenwerkingsverband van BKB | Het Campagnebureau, New Scientist, de Nationale Wetenschapsagenda, KNAW en het Herseninstituut.

Sluiten