Onderzoekers UMC Utrecht: fatale longontsteking bij vier jonge kinderen heeft genetische oorzaak

dinsdag 19 juli 2016

Een chromosoomafwijking blijkt de oorzaak van de longontsteking met fatale afloop bij vier kinderen. Het gaat om twee Nederlandse en twee Amerikaanse peuters. De ziekte openbaarde zich bij alle vier rond het eerste jaar. De kinderen zijn niet ouder als drie jaar geworden.
Het nieuwe syndroom wordt deze week beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Investigation.

De nieuw beschreven erfelijke aandoening heeft als kenmerk een verhoogde infectiegevoeligheid door onderdrukking van een deel van de natuurlijke afweer. Dit leidt tot een ernstige, snel ontwikkelende luchtweginfectie bij jonge kinderen die in alle bekende gevallen (uiteindelijk) dodelijk was.
Het gaat daarbij om een mutatie van het zogenaamde NSMCE3-gen, dat een rol speelt bij de productie van eiwitten die de regulering van celdeling en DNA-reparatie verzorgen.
Door de mutatie raakt dit systeem ontregeld waardoor de chromosomen van lymfocyten in het bloed beschadigd raken. Bij chromosoomonderzoek zien artsen dan ook afwijkende, gebroken of (deels) verdwenen chromosomen. Dit zorgt er voor dat de afweer tegen virussen verstoord raakt en krijgen virussen de kans om patiënten te infecteren.

Door de typische verschijnselen in combinatie met de gevonden chromosoomafwijkingen werd er besloten het hele genetisch materiaal van de Nederlandse familie te onderzoeken, waarbij artsen de betreffende mutatie aantroffen. In GeneMatcher, een internationale database voor genetische afwijkingen in de Verenigde Staten, vonden zij nóg een familie waarin twee kinderen waren overleden ten gevolge van de NSMCE3-genmutatie.

Dr. Saskia van der Crabben, fellow metabole ziekten in het UMC Utrecht en klinisch geneticus:
“Door het gebruik deze database zijn wij in contact gekomen met Amerikaanse onderzoekers van het Baylor College of Medicine (Houston). Het feit dat de familie in de VS niet alleen gedeeltelijk dezelfde genetische verandering droeg, maar ook hetzelfde ziektebeeld had, heeft het ons geholpen bij het beter begrijpen van het ziektebeeld. Samen met onderzoekers van de University of Sussex in Engeland werd vervolgens het ziektebeeld met celexperimenten beter in kaart gebracht. Alleen door het delen van dit soort uitzonderlijke genetische vondsten kunnen families met zeldzame ziektes worden geïdentificeerd. Het vinden van een genetische diagnose leidt vervolgens tot een beter begrip voor de oorzaak van het overlijden van een kind en biedt mogelijkheden voor gezinsplanning bij familieleden.”

Artikelgegevens:
Crabben SN van der, Hennus MP, McGregor G, et al. Chromosome breakage syndrome with severe lung disease through destabilized SMC5/6 complex. Journal of Clinical Investigation, 2016.
https://www.jci.org/articles/view/82890

Meer informatie in het bericht voor de media: Onderzoekers UMC Utrecht ontdekken nieuwe genetische ziekte.

Sluiten