Professor Wijmenga wint Spinozapremie 2015

maandag 15 juni 2015

NWO heeft Cisca Wijmenga, hoogleraar medische genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG, één van de Spinoza-premies 2015 toegekend. Zij ontvangt de prijs met name voor haar werk aan het ontrafelen van de genetische achtergrond van coeliakie.
Professor Wijmenga en haar onderzoeksgroep doen hier al twintig jaar onderzoek naar. Ze ziet het toekennen van de belangrijkste nederlandse onderzoeksprijs dan ook als ‘een enorme eer en een erkenning’ voor dit langlopende onderzoek.

Op dit moment zijn ongeveer de helft van de veranderingen in het dna gevonden die bijdragen aan het ontstaan van coeliakie.
Wijmenga waarschuwt dat de voortgang in het onderzoek naar coeliakie wel een kwestie van lange adem is: ‘het kan zomaar nog twintig jaar duren voordat dit soort onderzoek tot een concrete behandeling leidt.’

De Spinozapremie ziet ze ook als een erkenning voor de duizenden patiënten die hebben meegewerkt aan haar onderzoek. ‘Mijn droom is dat er nog eens een simpele test komt voor coeliakie. Nu lopen zeven van de acht patiënten er mee rond zonder dat ze het door hebben.’

Ook in andere projecten onderzoekt Wijmenga de relatie tussen genen en gezondheid. Zo gaf zij leiding aan het landelijke project ‘Het genoom van Nederland’, dat het DNA van 250 trio’s van twee ouders plus een kind analyseerde.

Wat Wijmenga precies gaat doen met de 2,5 miljoen euro zal zij bij de uitreiking op 14 september onthullen.

In totaal heeft NWO vier Spinozapremies toegekend. De andere winnaars zijn organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer en statisticus Aad van der Vaart.


Persbericht NWO, 12 juni 2015

UMCG: Spinozawinnaar: ‘Onderzoek glutenintolerantie kwestie van lange adem’.

Sluiten