Statement mRNA vaccins

woensdag 06 januari 2021

Zie hieronder het statement van de ESHG over mRNA vaccins. De originele Engelstalige statement vindt u hier.

Er is op social media een aanzienlijke discussie gaande over het Covid-19 vaccin, waarin in sommige posts angst wordt aangewakkerd dat het messenger RNA in het vaccin, het DNA van de ontvanger aantast. In een poging om helderheid te verschaffen over deze situatie, ziet de Europese Vereniging voor Human Genetica (ESHG) zich genoodzaakt het publiek gerust te stellen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze aantijging. Bovendien zouden wij, als dat risico er wel zou zijn geweest, deze niet in de doofpot stoppen.

mRNA vaccins veranderen het DNA niet. Zij introduceren slechts kleine moleculen die in cellen leiden tot de productie van kleine, onschadelijke, stukjes van het virus. Deze stukjes zorgen ervoor dat de cel onderdelen van het virus eiwit aanmaakt, welke zorgen voor een sterke afweerreactie van het immuunsysteem. Op deze wijze zal het lichaam bij aanraking met het echte, en volledige virus, snel een afweerrespons tot stand brengen.

Vaccinatie voorkomt ernstige vormen van Covid-19, en mogelijke bijkomende complicaties. De genetische samenstelling van de ontvanger (zijn/haar DNA) blijft hierbij onaangetast. Het enige dat gebeurt is dat de productie van antilichamen en op afweer-gericht witte bloedcellen worden gestimuleerd, op eenzelfde wijze als wanneer hij/zij een natuurlijke infectie zou doormaken. Het mRNA in de cellen wordt daarna snel afgebroken, en kan zichzelf niet reproduceren. Het mRNA fragment kan dus niet samensmelten met, of integreren in het DNA van de ontvanger van het vaccin.

Sluiten