UMCG publieksvoordracht over BRCA

maandag 22 januari 2018

Op zaterdag 14 oktober 2017 werd in Groningen voor de derde keer een informatiedag gehouden voor families met een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker (BRCA1 en/of BRCA2). Het werd georganiseerd door het expertise centrum Mamma-Ovarium Carcinoom van het UMCG, in samenwerking met Borstkankervereniging Nederland / Oncogen en Stichting Olijf. De dag was bedoeld voor patiƫnten, dragers en hun familieleden uit heel Noord Nederland, die te maken hebben met deze aandoening.

Acht deskundigen gaven lezingen over verschillende onderwerpen waar je mee te maken kunt krijgen als je (mogelijk) een erfelijke aanleg hebt voor borst- en eierstokkanker. Aan de orde kwamen erfelijkheidsonderzoek, controles versus preventieve operaties, borstreconstructie, eierstokverwijdering en de overgang, emotionele gevolgen, kinderwens en PGD, behandeling van kanker en punten die spelen bij het afsluiten van verzekeringen.

In de pauzes was er ruimte voor vragen aan de sprekers, maar ook voor onderlinge uitwisseling van ervaringen. Daarnaast waren er Show & Tell sessies door vrijwilligsters van BVN/Oncogen, waar bezoekers in gesprek konden met vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan. Zij waren bereid om het resultaat te laten zien. Daarnaast was er een informatiemarkt.

Van de presentaties zijn video-opnames gemaakt, die vanaf nu vrij beschikbaar zijn via brcadag2017.umcg.nl.

Sluiten