Visie VKGN over geslachtsbepaling via NIPT

maandag 21 augustus 2017

De VKGN heeft kennis genomen van de e-mails, die Dr. P. Willems, directeur van Gendia in Antwerpen, aan onze collegae in den lande heeft doen toekomen waarin hij aanbiedt om geslachtsbepaling via NIPT te laten verrichten (“Omdat er met de NIPT in Nederland geen geslachtsbepaling van de foetus gebeurt, wil GENDIA dit separaat aanbieden”).

De NIPT wordt in Nederland verricht zonder geslachtsbepaling conform de hiervoor verleende WBO vergunning. Sekse selectie om niet medische redenen is in ons land wettelijk niet geoorloofd (artikel 1 van de Grondwet; artikel 26 van de Embryowet) en is tevens in strijd met de WMBV.

Als beroepsvereniging verwerpen we geslachtsbepaling op sociale indicatie ten zeerste, omdat dit mogelijk tot een zwangerschapsafbreking o.b.v. geslacht kan leiden.

We realiseren ons dat Gendia in België gevestigd is, waarvoor de Belgische wetgeving geldt. Vanuit onze beroepsgroep willen we u informeren dat in Nederland geslachtsbepaling met NIPT op niet medische gronden verboden is en dat voor Nederlandse zorgprofessionals het aanbieden van deze test voor prenatale geslachtsbepaling middels NIPT via Gendia niet mag.

Sluiten