Vrouw met kinderwens kan zelf zorgen voor betere zwangerschap

maandag 20 april 2015

Elke vrouw met een kinderwens heeft de mogelijkheid om de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby te vergroten. Dit blijkt uit de gegevens van tienduizenden vrouwen met een kinderwens. Deze gegevens zijn vanaf 2006 verzameld via de website ZwangerWijzer.

ZwangerWijzer is een hulpmiddel waarmee een vrouw met een kinderwens haar zwangerschap goed kan voorbereiden. Door een serie vragen te beantwoorden over leefstijl, afkomst, gezondheid, werkomstandigheden en eventuele ziektes in de familie krijgt zij een informatie over de factoren die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, zwangerschap of de gezondheid van de baby. Het overzicht met antwoorden kan zij vervolgens bespreken met haar arts of verloskundige.

Onderzoekers aan het Erasmus MC hebben de gegevens van ruim zestigduizend vrouwen met hun toestemming geanalyseerd. Hieruit blijkt dat bijna elke vrouw minstens één risicofactor voor een zwangerschap in haar leefstijl, gezondheid, familie of werkomstandigheden heeft. Voorbeelden hiervan zijn het (nog) niet slikken van foliumzuur of het werken met schadelijke stoffen, maar ook een erfelijke ziekte in de familie.

Ook blijkt dat sommige risico’s vaker voorkomen bij bepaalde groepen vrouwen. Iemands leeftijd, etniciteit of woonomgeving kan een sterke voorspeller zijn voor de risico’s die gevonden worden. Dit biedt aanknopingspunten voor meer zorg op maat in de periode voorafgaand aan de zwangerschap door huisarts of verloskundige.

ZwangerWijzer is in 2004 ontwikkeld door het Erfocentrum en het Erasmus MC. De vragenlijst is wetenschappelijk gevalideerd en wordt door veel verloskundigen gebruikt als hulpmiddel bij consulten over kinderwens. In de afgelopen tien jaar hebben al meer dan een miljoen gebruikers ZwangerWijzer geheel of gedeeltelijk ingevuld.

De gegevens laten zien dat ZwangerWijzer een effectief hulpmiddel is bij de voorbereiding op een gezonde zwangerschap. Chiel Bos, voorzitter van het College voor Perinatale Zorg (CPZ), zegt over ZwangerWijzer: “Goede zorg rondom zwangerschap en geboorte begint al vóór de vrouw zwanger is. Het CPZ is blij dat ZwangerWijzer bijdraagt aan het bevorderen van een gezonde zwangerschap.”

In april 2015 is ZwangerWijzer volledig vernieuwd. Met een betere gebruikerservaring en een modern en fris uiterlijk is ZwangerWijzer klaar voor de volgende miljoen gebruikers.

Sluiten