Zieke erfenis: VKGN-voorzitter Wendy van Zelst bij Op1

maandag 02 oktober 2023

Vijf jaar geleden verloor journalist Nicole de Jong haar vader aan de gevolgen van HCHWA-D, ook wel bekend als de Katwijkse ziekte. Een ziekteproces dat grote impact had op haar jeugd. Omdat ze zelf vijftig procent kans heeft om ook de ziekte te krijgen, besloot ze in haar podcast 'Zieke Erfenis' in gesprek te gaan met dragers en mogelijke dragers van erfelijke ziektes. Wil je juist wel of juist niet weten of je ziek wordt? Gisteren schoof Nicole samen met klinisch geneticus en voorzitter van de VKGN Wendy van Zelst aan bij Op1.

Nicole de Jong en Wendy van Zelst over erfelijke ziektes gemist? Start met kijken op NPO Start

In de meerdelige podcast van Nicole zijn meerdere klinisch genetici zijn te horen over autosomaal dominante erfelijke ziekten. Saskia Lesnik Oberstein komt aan het woord als de klinisch geneticus van Nicole zelf. Wendy van Zelst, Maaike Haadsma en Sonja de Munnik zijn geinterviewd over onderwerpen die met dit thema te maken hebben, zoals het informeren van familieleden en opties bij kinderwens.

De podcast beoogt een genuanceerd beeld te geven van de dilemma’s en vragen die een rol spelen bij erfelijkheidsonderzoek en kan van waarde zijn voor mensen die ook worstelen met de vraag of ze zich willen laten testen of niet.

Meer informatie is hier te vinden: https://over.eo.nl/pers/eo-podcast-zieke-erfenis-de-persoonlijke-zoektocht-naar-een-mogelijke-erfelijke-aandoening

Sluiten