Innovaties die de werkdruk verlichten

donderdag 16 mei 2024 19:00 - 21:00

Op donderdag 16 mei organiseert de Federatie Medisch Specialisten een bijeenkomst van het Netwerk Innovatie van 19.00-21.00 uur in de Domus Medica in Utrecht (inloop met buffet vanaf 18.00 uur). Onder leiding van Federatiebestuurslid Jelle Ruurda gaan we in discussie over het thema Innovaties die de werkdruk verlichten.

Sprekers en programma

 • Virtual Fracture Clinic
  Patiënten met een eenvoudige botbreuk hoeven voor nacontrole niet meer naar het ziekenhuis te komen. De informatie die zij nodig hebben voor hun herstel is te vinden in een speciale app: de Virtual Fracture Care (VFC) app. Bas Twigt, Traumachirurg bij OLVG, vertelt hoe deze app werkt om de werkdruk te verminderen en werpt een blik in de toekomst van digitalisering van de traumachirurgie.
  Sprekers: Bas Twigt, chirurg OLVG, en Edo Hekma, chirurg Rijnstate
 • Innoveren om de patiënt meer aan het roer te zetten
  Een gemiddelde patiënt met een chronische aandoening ziet maximaal vier uur per jaar zijn behandelaar, terwijl hij de overige 364 dagen en 20 uur ook deze aandoening heeft. Wanneer we in die resterende tijd het self-management bij de patiënt bevorderen, stimuleren we niet alleen persoonsgerichte en integrale zorg, maar ook efficiëntere zorg. Dit vraagt echter wel om een geïnformeerde geactiveerde patiënt. Hoe kunnen innovaties ervoor zorgen dat zeker drie kwart van de patiënten geïnformeerd en geactiveerd worden?
  Spreker: Bart van den Bemt, ziekenhuisapotheker Maartenskliniek
 • Hospital@home: specialistische zorg thuis
  'Thuis als het kan, ziekenhuis als het moet' is makkelijk gezegd, maar vergt een fundamentele aanpassing in de inrichting van ziekenhuiszorg. Jan Gerard Maring vertelt hoe Isala koploper is geworden in het leveren van zorg voor patiënten thuis. Ook gaat hij dieper in op belangrijke lessons learned: hoe kan een ziekenhuis ligdagen en verpleegkundige diensten besparen én tegelijkertijd zorgen voor voldoende volume en rendement?
  Spreker: Jan Gerard Maring, ziekenhuisapotheker en directeur Isala Connected Care Centrum
 • Hoe kan AI richtlijnen sneller naar de medisch specialist brengen?
  Door AI-taalmodellen zoals GPT-3 te integreren met de Richtlijnendatabase, kunnen mensen straks gemakkelijker toegang krijgen tot betrouwbare en relevante gezondheidsinformatie. Dit biedt patiënten en zorgverleners toegang tot de meest actuele medische richtlijnen, wat bijdraagt aan beter onderbouwde beslissingen. Casper Kirch werkt samen met het Kennisinstituut om medische richtlijnen toegankelijker en sneller beschikbaar te maken met behulp van AI en deelt inzichten hierover.
  Spreker: Casper Kirch, oprichter van GenAIcademy, een AI-technologiepartner voor innovatieve organisaties

Bekijk het volledige programma en klik hier om je in te schrijven.

Sluiten