Influencerscampagne 'Dan krijg je te horen: het zit in de familie'

woensdag 23 maart 2022

Linda Hakeboom, Olcay Gulsen, Channah Koerten, Fabienne de Vries en Marlien van Wensen zetten samen met Borstkankervereniging Nederland erfelijke aanleg voor borst-, eierstok-, en prostaatkanker op de kaart.

In sommige families komen borst-, eierstok- en prostaatkanker vaker voor dan gemiddeld. Borstkankervereniging Nederland start op 21 maart de influencerscampagne ‘Het zit in de familie’. Vijf bekende vrouwen, met persoonlijke ervaring op dit vlak, werken mee aan de campagne.

Veel mensen denken: iedereen kan kanker krijgen. Je hebt ‘gewoon pech’. Toch is dat niet altijd zo. In sommige families komt kanker vaker voor dan in andere. Dat kan liggen aan een foutje in de genen: een mutatie. Ongeveer 1 op de 300 Nederlanders heeft een ‘BRCA-mutatie’. Dan heb je een verhoogde kans op borst-, eierstok- en prostaatkanker.

Check wat jouw kans is

Het is belangrijk om te weten of aanleg voor kanker in de familie zit. Want dan kun je wat doen: het tijdig opsporen of preventief actie ondernemen. Met de oproep ‘Check wat jouw kans is - als je het weet, kun je wat doen’ willen de influencers samen met BVN, Stichting Olijf en Stichting Erfelijke Kanker Nederland iedereen bewust maken dat borst-, eierstok en prostaatkanker in de familie kan zitten. Bij vrouwen én mannen.

Hoe kom je erachter?

Via www.hetzitindefamilie.nl check je in een paar minuten of jij ook erfelijke aanleg hebt. Vervolgens kan de mutatie met DNA-onderzoek worden vastgesteld. Dat is niet niks. Als je hoort dat je zo’n genmutatie hebt, staat alles op z’n kop. Alles wordt anders. Ineens komt kanker heel dichtbij. Ineens hoop je met heel je hart: als mijn kind het maar niet heeft. Ineens vraag je je af: hoe vertel ik het mijn familie?

Het doel: vroege opsporing en preventie

Op www.hetzitindefamilie.nl staan behalve de checklist ook verhalen, bijvoorbeeld van Anouk (26) die de BRCA2-mutatie erfde van haar moeder. Van Patrick (46) die zich bewust niet liet testen en Marcella (52) die niet werd geïnformeerd over de BRCA-mutatie in haar familie. Ze kwam erachter toen ze al uitgezaaide borstkanker bleek te hebben.

Als je een mutatie hebt

Vrouwen met een BRCA-mutatie komen in aanmerking voor controles van hun borsten en preventieve operaties van borsten en eierstokken. Mannen met een BRCA2-mutatie wordt geadviseerd om vanaf 45-jarige leeftijd elke twee jaar hun PSA-waarde te laten controleren door de huisarts. Mensen met een BRCA-mutatie die al kanker hebben, kunnen een speciale kankerbehandeling krijgen.

Wat doen de influencers?

Linda Hakeboom, Olcay Gulsen, Channah Koerten, Fabienne de Vries en Marlien van Wensen willen op een persoonlijke manier zoveel mogelijk mensen aanspreken met de boodschap ‘Het zit in de familie’. Daarom is Borstkankervereniging Nederland blij dat zij de komende weken via Instagram hun betrokkenheid bij de campagne laten zien.

Sluiten